Iranul e convins că omul lor de știință a fost ucis de o mitralieră inteligentă controlată de la distanță

de: Ozana Mazilu
08 12. 2020

Mohsen Fakhrizadeh, un om de știință important iranian în domeniul nuclear, a fost ucis pe 27 noiembrie de o „mitralieră inteligentă controlată prin satelit” care folosea inteligența artificială.

Omul de știință ar fi fost ucis de o armă montată pe o camionetă, care l-a împușcat pe Fakhrizadeh în interiorul unui vehicul, de la distanță. Arma „s-a concentrat doar pe fața lui Fakhrizadeh, astfel încât soția sa, în ciuda faptului că se afla la doar 25 de centimetri distanță, nu a fost împușcată”, a declarat Gen Fadavi, comandantul adjunct al Gărzii Revoluționare, citat de BBC.

O mitralieră inteligentă controlată de la distanță l-ar fi ucis pe omul de știință iranian

Niciuna dintre aceste afirmații nu a fost încă verificată de surse externe și nu au fost furnizate încă dovezi de către oficialii iranieni. Dar dacă trebuie crezuți oficialii iranieni, Israelul ar putea fi în spatele atacului, un asasinat care vizează creierele din spatele eforturilor Iranului de a dezvolta arme nucleare, așa cum subliniază Al Jazeera.

Unii se îndoiesc că asasinarea a fost efectuată prin intermediul unor roboți, așa cum au declarat experții pentru CNN. Tehnologiile ar trebui să fie introduse în țară pentru acest demers, inclusiv un releu de comunicații, care ar putea fi ușor interceptat de forțele iraniene.

Cu toate acestea, Fakhrizadeh a fost o țintă a Israelului de multă vreme, a declarat pentru CNN un înalt oficial al administrației americane. Dacă va fi confirmat, asasinatul ar putea crea un precedent tulburător.

„Dacă astfel de dispozitive ar fi autonome, folosind recunoașterea facială pentru a identifica și ucide oameni, am fi într-un proces care ar perturba complet securitatea globală”, a declarat pentru BBC Noel Sharkey, membru al unei campanii împotriva “roboților ucigași”.

Iranul insistă că programul său nuclear este în întregime pașnic și că nu a căutat niciodată să facă o armă nucleară. Analiștii au speculat că asasinarea Fakhrizadeh nu a fost menită să paralizeze programul nuclear iranian, ci mai degrabă să pună capăt perspectivei ca SUA să adere la acordul nuclear din Iran din 2015, când președintele ales Joe Biden va prelua funcția anul viitor.